Turvallisesti_elokuvissa
movie-poster-414338

  • Ensi-ilta:   05.03.2006
  • Pituus:   1 tunti ja 18 minuuttia
  • Ohjaus:   -
  • Käsikirjoitus:   -
  • Näyttelijät:   -
  • Genret:   -
  • Levittäjä:   SF Studios

Nuori sokea nenetsityttö ja vanha yksinäinen nenetsinainen ovat ystäviä. Tyttö käy usein vanhuksen luona, heidän kotansa on yhdistetty toisiinsa narulla, joka helpottaa tytön kulkemista. Vanha nainen pitää tytöstä kuin omasta lapsestaan. Hän kertoo tytölle elämänsä tarinaa.
Naisen syntyessä shamaani on ilmoittanut että hän selviytyy hyvin elämässään, mutta hänet on vihittävä Jumalan morsiameksi. Hänet on viety pyhän kukkulan laelle jossa Taivaallinen aviomies on ilmestynyt hänelle. Kenenkään miehen ei ole lupa koskea häntä ennen 28tta ikävuotta. Kasvaessaan nainen näkee ikätoveriensa menevän naimisiin ja saavan lapsia, mutta kukaan ei uskalla kosia häntä koska hänet on tuomittu pyhyyteen. Hän elää yksin omassa kodassaan ja hoitaa omia porojaan, mikä nenetsikulttuurissa on perinteisesti miehen osa.
Päästäkseen yksinäisyydestään nainen lopulta rikkoo valansa suostumalla erään iäkkään miehen toiseksi vaimoksi ensimmäisen rinnalle. Eräänä yönä vanha mies yrittää lähennellä häntä, mutta hän torjuu miehen. Taivaallinen aviomies ilmestyy hänelle ja antaa hänelle poron. Nainen nostaa hänen rekeensä kolme lasta.
Nainen jättää vanhuksen ja elää muutamia onnellisia vuosia rakastamansa miehen kanssa, kunnes tämä jättää hänet lapsettomuuden takia. Nainen pystyttää taas oman kotansa ja päätyy lopulta rakastettunsa rengiksi. Sokea tyttö on rakastetun ja uuden vaimon pojantytär.
Eräänä yönä tytön nukkuessa naisen henki tulee hänen luokseen ja kertoo että lapset, jotka hän nosti rekeen olivat hänen omat, syntymättömät lapsensa. Hän itse vaihtoi heidät poroon, joka nenetseille merkitsee maallista vaurautta.
Jumala ilmestyy naiselle vielä kerran. Nainen kiroaa Jumalan ja vanhempansa ja valittaa kohtaloaan. Jumala ei vastaa. Nainen sanoutuu irti vihkimyksestään..
Herättyään sokea tyttö löytää kodasta naisen kylmän ruumiin, mutta luulee sitä jääksi. Tyttö ei löydä kotiin vaan lähtee äitiä huutaen kulkemaan kohti tundraa.

 

\"Muutama sana elokuvan synnystä ja elokuvan kulttuurihistoriallisesta taustasta.
Elokuva Jumalan morsian on kuvattu vuosina 2002 ja 2003 Jamalin niemimaan tundralla paikallisten nenetsien avustuksella. Kaikki he ovat tavallisia ihmisiä, näyttälijöinä amatöörejä.
Elokuvan päähenkilö on vanha nenetsinainen nimeltään Sjarda, oikeammin Numd Sjarda. Sana Num tarkoittaa taivasta ja on myös nenetsien pääjumalan nimi. Sjarda tarkoittaa sidottua taikka vangittua. Numd Sjarda tarkoittaa sananmukaisesti Numiin sidottu.
Elokuva kertoo yksinäisyydestä, yksinäisestä vanhasta naisesta joka kertoo elämästään sokealle tytölle nimeltään Ilne. Nimi Ilne tarkoittaa elämän antajaa.
Nenetsikulttuurissa saatettiin ja saatetaan edelleen uhrata tyttölapsi ennen syntymäänsä taikka syntymänsä jälkeen Jumalalle Numille.
Normaalisti hänet luvataan syntymänsä jälkeen, koska silloin hänen sukupuolensa tiedetään.
Hänet saatetaan luvata Jumalalle 3, 4 taikka 5 kertaa seitsemän vuoden ajaksi taikka koko elämänsä ajaksi. Aika lasketaan syntymästä. Ajan umpeuduttua uhrattu voi ottaa elämänkumppanikseen maallisen aviomiehen.
Elokuvan Sjarda luvattiin Jumalalle samaaniennustuksen vuoksi ennen hänen syntymäänsä.
Elokuvan käsikirjoituksen on kirjoittanut Anastasia Lapsui omien kokemustensa pohjalta. Nuorena tyttönä hän oli muutaman vuoden sokea ja vieraili usein naapurikodissa yksinään asuvan vanhan naisen luona. He olivat ystäviä ja vanhus kertoi Anastasia Lapsuille elämästään Jumalalle luvattuna.

Elokuva on hänen tarinansa.\"

Anastasia Lapsui Markku Lehmuskallio

 

Kutsu kaveri leffaan!

Klikkaa allaolevaa painiketta Messenger-bottiin ja kutsu kaveri helposti mukaan leffaan – Messengerissä, WhatsAppissa tai Facebookissa!