Turvallisesti_elokuvissa
movie-poster-415036
age-limit-icon

  • Ensi-ilta:   06.10.2023
  • Ikäraja: Kaikki
  • Pituus:   1 tunti ja 30 minuuttia
  • Ohjaus:   Pauliina Punkki
  • Käsikirjoitus:   Pauliina Punkki
  • Näyttelijät:   -
  • Genret:   Dokumentti
  • Levittäjä:   Pirkanmaan elokuvakeskus

Ohjaaja Punkki lähtee ottamaan selvää mitä oikein tapahtui Lappilaisessa Kittilän kunnassa? 

Lyhyt synopsis  

Elokuvaohjaaja Pauliina Punkki sukeltaa yhteen Suomen historian suurimmista poliittisista skandaaleista, jossa nuoren feministikunnanjohtajan valinta sysäsi liikkeelle yhä pyörivän lumipalloefektin. Elokuva vie katsojan elämysmatkalle tunturiin, tragikoomiseen tarinaan suomalaisen demokratian horjuvista rakenteista.

Tällainen lumipalloefekti voi tapahtua missä vain ja milloin vain, myös talven ihmemaassa, revontulten keskellä ja yhdessä maailman vähiten korruptoituneista valtioista. 

Pitkä  Synopsis 

Lumipalloefekti kertoo yhdestä Suomen historian  suurimmasta poliittisesta skandaalista. Ohjaaja Pauliina Punkki haluaa ottaa selvää mitä tapahtuu 6500 ihmisen ja 12 000 poron asuttamalla paikkakunnalla Suomen Lapissa. Miten nuoren feministi kunnanjohtajan valinta johti demokratian kriisiin. 

Lumipalloefektin tapahtumapaikka on Kittilän kunta. Kittilä ajautui demokratian kriisiin vuonna 2013. Kunnanjohtajan ja kuntapäättäjien välinen luottamuspula sai aikaan mediasirkuksen, valtion laatiman uudenlain Lex Kittilän ja Suomen suurimmat rikosoikeudenkäynnit kuntapäättäjiä vastaan. Yksi elokuvan henkilöistä, viime vuonna Kittilän kunnanjohtajan virkaan valittu, sai keväällä 2023 Korkeimman oikeuden tuomion virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tuomiosta huolimatta hän saa pysyä virassaan.  Tällainen lumipalloefekti voi tapahtua missä vain ja milloin vain, myös talven ihmemaassa, revontulten keskellä ja yhdessä maailman vähiten korruptoituneista valtioista. 

----

Ohjaajan sana

Minua kiinnostaa tekijänä tutkia ihmisluontoa elokuvataiteen keinoin. Lumipalloefekti elokuva sai alkunsa seuratessani Kittilän tapahtumien uutisointia ja kirjoittelua vuodesta 2013 lähtien. Nämä tapahtumat toivat mieleeni oman lapsuuteni ilmapiirin 80-luvun Torniossa. Missä kumparevatsaiset valkoiset miehet hallitsivat keskustelua, mielipideilmastoa ja päätöksentekokulttuuria.

Paljon ei ollut muuttunut noista päivistä, ja halusin tutkia tätä tarkemmin. Vuonna 2018,  viimeisillään raskaana, matkustin pohjois-Suomeen seuraamaan ensimmäistä oikeuskäsittelyä Kittilän tapauksessa. Kun tyttäreni oli neljä kuukautta vanha muutin hänen kanssaan Kittilään, jotta pystyin seuraamaan tapahtumia ja oikeudenkäyntiä paikanpäällä. 

Mitä sitten sain selville kuuden vuoden aikana Kittilän tapahtumia seuraamalla ja elokuvaa kuvatessa?  Maassamme vallitsee hiljaisuuden kulttuuri. Henkilökohtaisista mielipiteistä vaietaan, jotta päästään olemaan yhtä mieltä. Tämä onkin täydellinen resepti arkipäiväisen pahuuden kasvamiselle. Sellaiselle, jota kukaan yksittäinen ihminen ei voi laskea saavutuksekseen. Pahuus ilmenee kun enemmistö valitsee hiljaisuuden mielipiteekseen tai noudattaa eikä kyseenalaista vanhojen tapojen noudattamista. 

---

Pauliina Punkki on Torniosta, Suomen Lapista kotoisin oleva tuottaja, käsikirjoittaja, ohjaaja ja elokuvaleikkaaja. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta, elokuvataiteen puolelta. Punkki on toiminut elokuva- ja televisio alalla yli 20 vuoden ajan. Hän on tehnyt ohjaajana ja elokuvaleikkaajana palkittuja lyhytelokuvia, teatterielokuvia, dokumenttielokuva ja televisiosarjoja.

Häntä kiinnostaa yhteiskunnallisten aiheiden ja ihmisluonnon kuvaaminen elokuvataiteen keinoin. 

Luipalloefekti on Pauliina Punkin ensimmäinen pitkä elokuva käsikirjoittajana elokuvaohjaajana ja tuottajana. Punkin tuotantoyhtiö Ida Productions, minkä hän perusti yhdessä san franciscolaisen sisarensa, tanssitaiteilija, tuottaja Raisa Punkin kanssa tuottaa tällä hetkellä myös Niina Vuorisaran dokumenttielokuvaa Vain toinen meistä. Vain toinen meistä yhdistää kerronnassaan arkistomateriaalia, animaatiota, ja fiktiivisin keinoin kuvattuja kohtauksia.

Punkki on alumni muun muassa Berlinale Talentissa, Berlinale Visitors ohjelmassa, IDFAcademyssä ja Womarts ohjelmassa. 

Punkki on Finnish Cinema Editors killan jäsen (F.C.E) sekä dokumenttikillan hallituksen jäsen.

Kutsu kaveri leffaan!

Klikkaa allaolevaa painiketta Messenger-bottiin ja kutsu kaveri helposti mukaan leffaan – Messengerissä, WhatsAppissa tai Facebookissa!