Turvallisesti_elokuvissa
movie-poster-415014
age-limit-icon

  • Ensi-ilta:   01.09.2023
  • Ikäraja: Kaikki
  • Pituus:   1 tunti ja 53 minuuttia
  • Ohjaus:   Arto Halonen
  • Käsikirjoitus:   Arto Halonen
  • Näyttelijät:   Päähenkilöt: Ervin Latimer Sr Leon Huff Shawn Huff Ervin Latimer Jr
  • Genret:   Dokumentti
  • Levittäjä:   Pirkanmaan elokuvakeskus

LYHYT SYNOPSIS

”Sä voit olla ihan mitä vaan.”

Suomeen juurtuneet on tarina isien ja poikien välisistä suhteista ja suomalaisuuteen juurtumisesta. Shawn Huff ja Ervin Latimer Jr. ovat 1970-luvulla Suomeen saapuneiden afroamerikkalaisten koripallopelaajien (Leon Huff ja Ervin Latimer Sr.) lapsia. He ovat kasvaneet suomalaisiksi yhteiskunnallisiksi ja poliittisiksi vaikuttajiksi isiensä periksiantamattomuuden, kunnianhimoisuuden ja rasististen lähtökohtien kautta, jotka ovat yli sukupolvien siirtyneet poikien harteille. Pojat kanavoivat hiljaisten isien kokemukset toimintaan ja molemmat sukupolvet taistelevat tahoillaan tasa-arvoisemman maailman puolesta.

PITKÄ SYNOPSIS

Shawn Huff ja Ervin Latimer Jr. ovat 1970-luvulla Suomeen saapuneiden afroamerikkalaisten koripallopelaajien (Leon Huff ja Ervin Latimer Sr.) lapsia. He ovat kasvaneet suomalaisiksi yhteiskunnallisiksi ja poliittisiksi vaikuttajiksi isiensä periksiantamattomuuden, kunnianhimoisuuden ja rasististen lähtökohtien kautta.

Molemmat pojat elävät käänteentekeviä hetkiä elämässään, samalla kun prosessoivat monimutkaista suhdettaan isiinsä, sukupolvien välisten näkemysten ristiriitoja ja roolejaan vähemmistöryhmien edustajina.

Shawn, Suomen koripallomaajoukkue Susijengin kapteeni ja ensimmäinen monikulttuurinen kapteeni Suomen joukkueurheilun historiassa on lopettamassa urheilu-uraansa ja siirtymässä politiikan maailmaan. Silmissä siintävät uran viimeiset EM-kisat 2022 ja menestyminen politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen parketeilla, mikä ei tapahdu kuitenkaan mutkattomasti. Tultuaan valituksi Helsingin kaupunginvaltuustoon Shawn asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa 2023. Shawnin rooli perheenisänä maadoittaa hänet Suomeen, mutta ura pelaajana ja julkisena vaikuttajana vetää isän jalanjäljissä maailmalle.

Ervin Jr., avoimesti homoseksuaali vaatesuunnittelija, joka esiintyy myös draq-queen -artistina alter egonsa Anna Kondan kautta, palkittiin syksyllä 2020 Vuoden nuorena suunnittelijana. Isältään perityn yritteliäisyyden siivittämänä hän on perustanut oman yrityksen ja vaatemerkin, Latimmierin, jonka maailmanmenestykseen nostamiseksi Ervin yrittää neuvotella isoa pankkilainaa. Latimmierin ensimmäinen vaatemallisto julkaistaan vuonna 2022 maailman merkittävimmällä miesten vaatemessuilla, Pitti Uomossa Firenzessä. Vaatemerkin rahoittaminen, menestys ja muotimaailman valloittaminen ei ole kuitenkaan helppo tehtävä, minkä Ervin joutuu toteamaan valmistautuessaan elintärkeään malliston julkistamiseen.

Isät Leon Huff ja Ervin Latimer Sr. olivat NBA-tason koripalloilijoita, jotka saapuivat pelaamaan Suomeen ja olivat vahvasti käynnistämässä Suomen monikulttuuristamista. He loivat kumpikin menestyksekkään uran, Leon ollen yksi suomen pääsarjahistorian merkittävimpiä pelaajia, ja Ervin koripallouransa jälkeen myös ravintoloitsijana. Heidän rikas kulttuuriperimänsä, mutta myös rasistisen historian taakka vaikuttaa edelleen heihin ja myös heidän jälkeläisiinsä.

Suomeen juurtuneet on tarina isien ja poikien välisistä suhteista ja suomalaisuuteen juurtumisesta. Pojat kanavoivat hiljaisten isien kokemukset toimintaan ja molemmat sukupolvet taistelevat tahoillaan tasa-arvoisemman maailman puolesta.

 

Kutsu kaveri leffaan!

Klikkaa allaolevaa painiketta Messenger-bottiin ja kutsu kaveri helposti mukaan leffaan – Messengerissä, WhatsAppissa tai Facebookissa!