Turvallisesti_elokuvissa
movie-poster-411946

  • Ensi-ilta:   06.04.2018
  • Pituus:   2 tuntia ja 5 minuuttia
  • Ohjaus:   Tapio Kalliomäki
  • Käsikirjoitus:   Heikki Ylikankaan Tie Tampereelle 1918 teoksen pohjalta sovittanut Tapio Kalliomäki.
  • Näyttelijät:   -
  • Genret:   Dokumentti
  • Levittäjä:   Pirkanmaan elokuvakeskus

Tapio Kalliomäki: TIE TAMPEREELLE 1918 (Suomi 2018) -K12- 125 min -ensi-ilta 6.4.2018

Dokumenttielokuva  Suomen sisällissodan ratkaisutaistelusta, Tampereen valtauksesta keväällä 1918 ja työväestön kapinoinnista parempien elinehtojen puolesta ja tuhoutuneesta unelmasta.

Tapio Kalliomäen elokuva kertoo miksi sotaa käytiin vain rajatulla Suomen eteläistä osaa koskevalla alueella, vaikka sisällissodan syttymisen syiksi on esitetty vuoden 1917 Venäjän vallankumouksia, venäjän bolshevikkien kiihotuksia ja Suomen radikaalisosialistien pyrkimyksiä päästää venäläisen sotaväen avulla valtaan juuri itsenäistyneessä valtiossa.

Elokuva etenee vuoden 1917 tapahtumien kautta sodan alkamiseen tammikuussa 1918 ja tiivistyen lopulta kolmen sotaviikon 15.3. - 6.4.1918 taisteluihin Tampereella ja ajallisesti rinnasteisina ”samaan aikaan toisaalla”-kohtauksina kaupungin saartorenkaan tiivistyessä päivä päivältä.  Kronologisesti etenevä kerronta sodan tapahtumapaikoilla muodostaa elokuvallisen kokonaisuuden koko sisällissodan päättäneistä ratkaisutaisteluista.

Elokuva pyrkii vastaamaan vuoden 2018 katsojalle kysymykseen: ”Voiko tämä olla Suomessa mahdollista?”

Elokuvan ensi-ilta on Tampereella Arthouse Cinema Niagarassa. Muista esityspaikoista tiedotetaan myöhemmin.

Heikki Ylikankaan Tie Tampereelle 1918 teoksen pohjalta sovittanut Tapio Kalliomäki.

Viljo Kajavan runot teoksesta Tampereen runot Kevät 1918

Perjantaina 6. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan sata vuotta Suomen sisällissodan ratkaisutaistelun päättymisestä Tampereella.

Perjantaina 6.4.2018 saa ensi-iltansa Tapio Kalliomäen ohjaama dokumenttielokuva Tie Tampereelle 1918, joka perustuu Heikki Ylikankaan samannimisen teokseen. Suomen sisällissota ei ole ollut eikä tule olemaan ainut sisällissota maailman historiassa. Tänäänkin raakaa sotaa käydään useassa maailmankolkassa, jonka seuraukset näkyvät myös Suomessa. Maastaan paenneet ihmiset etsivät turvapaikkaa maastamme, joka onneksemme on täysin erilainen kuin sata vuotta sitten.

Ote Pirkanmaan historian ja yhteiskuntaopin opettajien yhdistyksen kannanotosta:

...”Sisällissodan historia on kuitenkin varsin ajankohtainen nykypäivänkin Suomen tilannetta ajatellen. Valtaosa maahan saapuneista pakolaisista on joutunut jättämään kotiseutunsa nimenomaan sisällissotien vuoksi. Olisiko sisällissodan historian esiintuomisen kautta mahdollisuutta rakentaa mitään yhteistä kokemusmaailmaa pakolaisten ja kantasuomalaisten välille.”

Ohjaajan sana: Jo vuonna 1993, Tie Tampereelle 1918 -teosta lukiessani, nousi mieleen ajatus, että tästä aiheesta pitäisi tehdä dokumenttielokuva. Kun kirjan sisältämään aihekokonaisuuteen ei kukaan ollut vuoteen 2013 mennessä tarttunut, päätin kysyä professori Heikki Ylikankaan mielipidettä kirjan sisällön saattamiseksi elokuvan keinoin kansalaisten nähtäväksi. Nyt se on toteutettu. Mukana ovat aikalaisten muistelut äänitallenteilta ja sodan kauhut lapsuutensa Tampereella kokeneen runoilija Viljo Kajavan runot.

Elokuvantekijät valitsevat yleensä suuresta aihekokonaisuudesta vain yhden tai kaksi osakokonaisuutta ja kertovat niistä. Minä päätin pakata viisisataasivuisen kirjan sisällön kahdessa tunnissa katsottavaksi. 

Olen työurani aikana saanut toteuttaa lähes 30 dokumenttielokuvaa ennen tätä, joten tekotapa oli tuttu. Tämän elokuvan sain tehdä yhdessä TAMKin media&arts -linjan ja konservatorion musiikin opiskelijoiden kanssa, upeita nuoria, ja tulevia ammattilaisia.

Kutsu kaveri leffaan!

Klikkaa allaolevaa painiketta Messenger-bottiin ja kutsu kaveri helposti mukaan leffaan – Messengerissä, WhatsAppissa tai Facebookissa!