Turvallisesti_elokuvissa
movie-poster-414983

  • Ensi-ilta:   25.08.2023
  • Pituus:   1 tunti ja 20 minuuttia
  • Ohjaus:   Riitta Rask
  • Käsikirjoitus:   Riitta Rask
  • Näyttelijät:   Kaija Saariaho
  • Genret:   Dokumentti
  • Levittäjä:   Pirkanmaan elokuvakeskus

Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki -dokumenttielokuva kertoo Pariisissa uransa luoneesta, modernin musiikin säveltäjästä Kaija Saariahosta. Dokumentti seuraa Saariahon kypsymistä ujosta helsinkiläistytöstä maailman arvostetuimmaksi nykysäveltäjäksi. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Riitta Rask.

Teatro Productions’in tuottama täyspitkä dokumenttielokuva on osaltaan yksi kiitos ja kunnianosoitus säveltäjä Saariaholle hänen vaikuttavasta lahjastaan suomalaiselle ja kansainvälisellekin musiikkitaiteelle. Saariahon musiikkia soitetaan laajasti eri puolilla maailmaa, konserttisaleissa, oopperalavoilla ja festivaaleilla. Dokumentissa teosten lähtöideoista ja taustoista kertovat säveltäjä itse sekä hänen työtoverinsa ja perheenjäsenensä.

Elokuvan ensiesitys nähtiin Docpoint-festivaaleilla helmikuun 2023 alussa. Tampereen elokuvajuhlilla maaliskuussa se voitti erikoispalkinnon.

Dokumenttia on kuvattu vuosina 2019-2022 Helsingin ja Tampereen lisäksi Tanskan Ebeltoftissa, Pariisissa, Venetsiassa sekä Barcelonassa. Dokumentti päättyy Italiaan, jossa Kaija Saariaholle myönnetään Venetsian Biennalen Kultainen Leijona elämäntyöpalkinto (The Golden Lion for Lifetime Achievement) vuonna 2021.  

Saariahon saamien kansainvälisten ja kotimaisten palkintojen sekä tunnustusten lista on mittava. Saariaho on saanut uransa aikana 24 kansainvälistä palkintoa ja tunnustusta. Vuonna 2020 BBC:n järjestämässä äänestyksessä Kaija Saariaho valittiin maailman merkittävimmäksi elossa olevaksi nykysäveltäjäksi. Myös New York Times valitsi Saariahon vuonna 2021 vuoden tärkeimmäksi nykysäveltäjäksi.

 

 

UNIVERSUMIN KAIUT – Kaija Saariahon musiikki                                    15.2.2023

 

Ohjaajan sana                                                 

 

Sain joulukuussa 2018 idean tehdä dokumenttielokuvan säveltäjä Kaija Saariahosta. Kun tammikuussa 2019 sain häneltä hyväksynnän idealleni, alkoi nelivuotinen matkani Kaija Saariahon musiikilliseen maailmaan. Halusin tuoda naissäveltäjämme näkyväksi hänen musiikkinsa kautta ja luoda korkeatasoisen muotokuvan herkästä, mutta taiteessaan vahvasta säveltäjäpersoonasta.

Kaija Saariahon tie säveltäjäksi ei ole ollut kaikista helpoin. Kun hän 1970-luvulla pääsi opiskelemaan Sibelius Akatemiaan, kaikki professorit eivät halunneet opettaa häntä. Syyksi sanottiin, ettei hänestä tulisi säveltäjää, koska on nainen ja menisi kuitenkin kohta naimisiin. Säveltäjä Paavo Heinisestä tuli kuitenkin hänelle tärkeä opettaja ja opiskelutovereidensa Esa-Pekka Salosen ja Magnus Lindbergin rohkaisemana hän jatkoi eteenpäin omalla tiellään. Akatemian jälkeen Saariaho lähti täydentämään opintojaan Saksan Freiburgiin ja jatkoi sieltä elektronisen musiikin koulutukseen IRCAM:iin, Pariisiin, missä edelleen asuu ranskalaisen puolisonsa kanssa.

Kaija Saariaho kertoo Universumin kaiut -dokumentissa työstään, elämästään ja teostensa taustoista. Hänen työtoverinsa ja perheenjäsenensä täydentävät kertomusta omilla tarinoillaan. Dokumentti luo kattavan läpileikkauksen Saariahon tuotantoon orkesteriteoksien, kamarimusiikin, yksinlaulujen, kuoromusiikin ja oopperoiden kautta.

Kaija Saariaho on henkilönä vaatimaton eikä nosta itseään mielellään esiin. Hän on jäänyt suuremmalle yleisölle ehkä hieman etäiseksi henkilöksi, mutta dokumentissa tuleekin lähelle katsojaa koskettaen syvästi aidolla ja herkällä läsnäolollaan. Saamani palautteen perusteella dokumentti on herättänyt uudenlaista kiinnostusta myös Saariahon musiikkia kohtaan katsojissa, joille hänen musiikkinsa on jäänyt aiemmin vieraaksi.

Kaija Saariaho on suomalaisena naissäveltäjänä todellinen edelläkävijä ja tulenkantaja, eikä kaihda ottaa teoksillaan rohkeasti kantaa. Saariahon puhkaisemat lasikatot edistävät naissäveltäjien asemaa kansainvälisesti. Dokumentin tekeminen auttoi minua ymmärtämään, millaisen merkittävän kansainvälisen uran Saariaho on luonut 45 vuoden säveltäjän uransa aikana ja tuntuu osuvalta verrata häntä arkkitehti Alvar Aaltoon.

Saariahon saamien kansainvälisten ja kotimaisten palkintojen sekä tunnustusten lista on mittava.

Nyt hän on saanut elämäntyöstään ansaitsemansa täyspitkän dokumenttielokuvan.

Riitta Rask,

käsikirjoittaja, ohjaaja

Kutsu kaveri leffaan!

Klikkaa allaolevaa painiketta Messenger-bottiin ja kutsu kaveri helposti mukaan leffaan – Messengerissä, WhatsAppissa tai Facebookissa!